Zoeken naar bindtechnieken, nieuws etc

PUR belijming
Van Hees Patist Boekbinders Genaaid gebrocheerd

PUR belijming

Sinds januari 2006 hebben we onze bindlijn uitgebreid met een PUR installatie, zodat het aantal uitvoeringen in garenloze producten bijna onbeperkt is geworden.

Het verwerken van calco vellen, polyester materiaal en verschillende papiersoorten met verschillende gramsgewichten door elkaar behoort nu ook tot onze discipline.

Wat doet/is PUR eigenlijk?
De enorme sterke hechting komt voort uit een in eerste instantie fysische hechting (plakken), die gevolgd wordt door een chemische verbinding, de lijm gaat onder invloed van vocht een chemische reactie aan met alles waar het aan vastzit! Dus vezels, polyester enz. worden populair gezegd aan elkaar gebakken.

PUR en garenloos gebrocheerde boeken zijn identiek aan elkaar. Het enige verschil is dat er bij PUR een ander soort lijm wordt gebruikt dat we over de rug van het boek smeren. Vervolgens plakken we de omslag ertegenaan. PUR lijm is kostbaarder maar ook steviger dan hotmelt lijm, dat bij een garenloos boek wordt gebruikt.

 Voordelen

  • PUR is stevig
  • PUR is weer en temperatuur vast
  • Lange levensduur
  • Werkt goed bij hoge grammage in binnenwerk

Nadelen

  • PUR is duur(der) dan ‘gewone’ lijm (hotmelt)
  • Uitharden van PUR is heel gevoelig
  • Droogtijd voor het schoonsnijden is langer dan gemiddeld
  • PUR is een harde lijm, dus uw boek blijft minder goed open liggen


Neem voor meer informatie contact met ons op.

Van Hees Patist Boekbinders Genaaid gebrocheerd

Genaaid gebrocheerd

Een genaaid gebrocheerde afwerking kenmerkt zich doordat de katernen aan elkaar vast zitten door middel van garen.

Saddle Stitch51 e1599119032571

Hechten

Met hechten bedoelen we in de volksmond ook wel nieten. Het aanbrengen van 2 of 4 nietjes in de magazines of tijdschriften. Daarna trimmen we ze schoon aan 3 kanten en kunnen ze verpakt of per post verzonden worden naar uw keuze.

Patabind 5

Patabind

Patabind is een afwerktechniek die ervoor zorgt dat een boek mooi openligt en daardoor makkelijk te lezen is. Deze afwerking kan zowel gekozen worden in genaaid patabind als in garenloos patabind. Patabind kan als genaaid gebrocheerd en garenloos gebrocheerd worden uitgevoerd.

Garenloos 2

Garenloos gebrocheerd

Onze binderij is speciaal voor deze techniek uitgerust met een 18 stations WOHLENBERG STREAMER vergaarmachine. Het vergaren van de katernen is gekoppeld aan onze WOHLENBERG CHAMPION bindmachine, waardoor we in staat zijn dunne en dikke producties in 1 run te produceren. Dat scheelt tijd en geld.Deze afwerking kunnen wij met 2 lijmsoorten produceren.